Halsnæs-frilandsgrisen

 
 
 

Halsnæs-grisen er flyttet uden for og blevet til Halsnæs-frilandsgrisen.


Jonas Englyst og Christian Hansen er to lokale landmænd, der er gået sammen om at producere en frilandsgris fri for medicin og med krølle på halen.


Vi lægger stor vægt på dyrevelfærd og var fra starten enige om, at grisene skulle have det godt med masser af plads, opsyn mindst to gange dagligt og uden brug af medicin og antibiotika. Der skal kort sagt være krølle på halen hele vejen.


Grisene har masser af plads at tumle på. Grisene går i en 5000 m2 stor indhegning. Det betyder, at hver gris har mere end 160 m2 at boltre sig på. Til sammenligning er arealkravet til en gris på 100 kg i en traditionel svinestald 0,65 m2, mens der til frilandsgrise og økologiske grise er et arealkrav på henholdsvis 1,2 m2 og 2,3 m2.


Grisene bliver slagtet på et lille lokalt slagteri. Det er vigtigt for os, at grisene undgår stres og lang transporttid. Derfor kører vi dem selv til slagteriet. Turen til slagteriet tager ca. 25 minutter.
Grisene køres på slagteriet aftenen inden, de skal slagtes, og går i en boks til dagen efter. Derved får grisene mulighed for at falde til ro efter køreturen – det tror vi på, giver det bedste kød.


 

Om Halsnæs-frilandsgrisen